niedziela, 1 stycznia 2017

Frytki z Batata + sos z tofu



2 bataty
łyżka oleju lub dwie w zależności od upodobań :)

Bataty należy pokroić w słupki, wsypać do naczynia i wymieszać dłońmi z małą ilością tłuszczu, wystarczy zwyczajny olej rzepakowy. Mieszamy aż wszystko będzie lekko tłustawe.
Wykładamy na blachę na papier do pieczenia i do piekarnika na 180-200 stopni. Pieczemy aż nam się zarumienią tak jak lubimy :)


Sos standardowy, Robię z niewielkiej ilości tofu, ok pół kostki.

Składniki:

tofu
ząbek czosnku
sól czarna ("jajeczna")
mielone ziele angielskie/szczypta
2 -3 łyżki dobrego oleju lnianego lub oliwy extra virgin (może być smakowa, np oregano etc)
pieprz czarny mielony i kolorowy
ocet, np ryżowy

zmiksować wszystko na gładko, należy dodać wody by sos był rzadszy.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz