niedziela, 8 stycznia 2017

Pierogi pełnoziarniste z czerwoną soczewicą





Farsz:


paczka soczewicy czerwonej łuskanej ugotowanej z posiekaną, dużą marchewką i liśćmi laurowymi ( po ugotowaniu liście wyciągamy)

kilka podsmażonych na tłuszczu cebul ( z jałowcem i lubczykiem)


wszystko blendujemy i mocno doprawiamy gałką, mielonym liściem laurowym , sosem sojomym, pieprzem, solimy wedle potrzeb. Masa powinna być "sucha", dość zwarta, wręcz powinna dawać się formować w kulki :)  - dzięki temu łatwo będzie się lepiło pierogi. Na koniec możemy dorzucić siekanej natki pietruszki

Ciasto:
proporcje:
mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl
mąka pszenna zwykła- np tortowa 1 szkl
sól
zaprawiamy wrzątkiem, wyrabiamy

formujemy pierogi nakładając duużo farszu, wrzucamy do wrzątku, gotujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz