niedziela, 8 stycznia 2017

Długodojrzewające ;) bounty jaglane bez pieczenia, szybkie i łatwe!:)



Składniki:
puszka mleka kokoszowego
3 szkl wiórków kokosowych
3 szkl mleka kokosowego
1,5 szkl mąki kokosowej
budyń waniliowy
3 -4 szkl suchych daktyli, które następnie moczymy na noc w wodzie
mąka owsiana lub lniana - szklanka
kilka łyżek kakao
olej kokosowy  nierafinowany
rodzynki - opcjonalnie


Masa waniliowo-kokosowa:
 gotujemy przepłukaną kaszę jaglaną na mleku roślinnym - 1 szkl kaszy na 2 szkl mleka. Po 5 min od zagotowania kaszy wrzucamy 1 budyń waniliowy rozpuszczony w szklance mleka i chwilę gotujemy aż zgęstnieje.
Masę zostawiamy do wystygnięcia
W tym czasie możemy zmielić szklankę moczonych daktyli które osłodzą nam masę kokosową.
Kaszę blendujemy i dorzucamy daktyle oraz całą puszkę mleka kokosowego ( razem z wodą)
dodajemy wiórki kokosowe i rodzynki. Odstawiamy całość by odpoczęłą. Wióki powinny wessać wilgoć a masa powinna zrobić się zwarta. Po godzinie możemy ewenualnie dodać mąki kokosowej jeżeli stwierdzimy że masa może być wciąż za mokra.
Do
Spód:
namoczone przez noc daktyle , następnie odsączone, mielimy blenderem na gładką masę i mieszamy z kakao, mąką kokosową oraz mielonymi płatkami owsianymi lub mąką lnianą - daktyle oraz mąka kokosowa są słodkie więc warto do masy dodać składnik neutralny
Polewa:
olej kokosowy nierafinowany, rozpuszczamy i mieszamy z kakao i czymś słodkim - miód, mielone namoczone daktyle, syrop. Można dodać trochę mleka rośłinnego by masa była bardziej lejąca
Warto przygotować większą ilość polewy, jest pyszna i świetnie się komponuje z masą kokosową.


spód formy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem kokosowym. WYkłądamy najpierw masę na spód. Dociskamy i formujemy w miarę równy spód. Następnie wykładamy masę i dociskamy do spodu. Gdy cała masa znajdzie się w formie, zwilżoną lub natłuszczoną ręką wygładzamy wierzch ciasta By dobrze wyglądał po przykryciu polewą :)
Na koniec smarujemy polewą i chłodzimy w lodówce. Po paruu godzinach ciasto powinno dobrze odchodzić od blachy i łatwo się kroić.

Tak jak w tytule posta - ciasto im starsze tym lepsze - nabiera więcej smaku po prau dniach w lodóce - zwłaszcza masa waniliowo-kokosowa). Tak więc nie trzeba się spieszyć z jedzeniem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz