sobota, 12 grudnia 2015

Wegańska Zebra


Składniki na nibykwadratową blachę o szerokości  25cm

około 7 małych bananów, mocno dojrzałych, dobrze schłodzonych.
mleko roślinne- ok  1 szklanka
tłuszcz, około 0,5 szkl,  np oleju kokosowego
łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku do pieczenia rozmieszać w szklance wypełnionej w 1/4 mlekiem roślinnym z około łyżką lub dwoma octu lub soku z cytryny.

powyższe składniki należy zblendować.

Następnie dodajemy przesianą mąkę.

2 łyżki ziemniaczanej lub tapioki
ok 400g mąki  gryczanej (jeśli dodamy zbyt dużo mąki ciasto będzie bardzo zwarte, lepiej jak jest puszyste i wilgotne więc dodajemy jej stopniowo)


Po wymieszaniu dzielimy masę na 2 części. Białej masy powinno być więcej, więc trochę mniejszą połowę ciasta przyprawiamy 0,5 szkl kakao i łyżką cynamonu. Jasną część możemy wzbogacić wanilią, ale nie jest to konieczne, gdyż ciasto będzie miało naturalny aromat bananów.
Wykładamy na blasze, cały czas na środku obie masy na zmianę.  Pieczemy ok 180C ok 1h- 1h 20min. Ciasto powinno wyrosnąć. Wyłączamy piekarnik  Po upieczeniu pozwalamy by ciasto traciło temperaturę w zamkniętym piekarniku, potem w uchylonym, po godzinie wyjmujemy.




2 komentarze:

  1. Dobrze schłodzonych, czyli mam banany trzymać w lodówce? ;) Pytam poważnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Ja trzymam dojrzałe banany zamrożone w pogotowiu :) Przed pieczeniem wyciągam i rozmrażam aż zmiękną i dadzą się łatwo zblendować. Zauważyłam po kilku próbach, że warto użyć zimnych owoców w wypieku. Ciasto ma lepszą i zwartą konsystencję, no i lepiej smakuje :D (moim skromnym zdaniem) Możesz przed pieczeniem włożyć owoce do zamrażalnika na 2-3 h :) Można też pominąć, ale polecam sprawdzić na sobie - i dać mi znać :D

      Usuń