sobota, 12 grudnia 2015

Jaglany Bezglutenowy Wegański Blok Czekoladowo-Kokosowy z Morelami. Ale Sernik!!




Grudkowata struktura ciasta ze zmielonej kaszy jaglanej i wiórek kokosowych przypomina  nasz tradycyjny krowi serniczek.

Należy ugotować kaszę jaglaną w ilości ok 1 szkl suchej kaszy.
Po ugotowaniu blendujemy, dosładzamy daktylami  (mogą być wcześniej namoczone), dowolnym słodem, dodajemy dużo kakao, łyżkę cynamonu ( nie żałujmy, kakao kocha cynamon) , około 0,5 szkl. oleju kokosowego (można dodać mniej lub pominąć, wiórki są tłuste, ale struktura ciasta będzie mniej fajna bez dodatkowej porcji tłuszczyku :). Blendujemy.
Ważnym składnikiem są zmielone oddzielnie (najlepiej w młynku do kawy) wiórki kokosowe (około 2 szkl).  Po zmieleniu wiórków powstaje z nich jednorodny kremik.
Myślę że leniwi mogą zastąpić  mąką z kokosa.
Dodajemy zmielone wiórki do głównej masy. Ostatnim składnikiem są siekane suszone morele. Ciasto będzie czekoladowe, słodkie o mocnym aromacie kokosa. Morele przełamią  smak masy kwaśnością. Bez dodatku suszonych owoców może być mdło i przyciężko.
Jeżeli chcemy uzyskać bardziej sernikowy smak należy dodać jeszcze kandyzowaną skórkę z pomarańczy (najlepiej domową!) Naprawdę jest do pomylenia!:)
Jeżeli produkujecie w domu mleko kokosowe i zostały wam surowe wiórki -  też można ich dodać.

Masę przekładamy do foremek. Może być tortownica, By nie przywarło można nałożyć folię spożywczą, papier lub posmarować tłuszczem. Należy schłodzić w zamrażarce by stwardniało. Przechowujemy w lodówce kilka dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz