niedziela, 27 grudnia 2015

Marchewkowy Piernik, Wegański, Bez Glutenu



Na standardową najpopularniejszą okrągłą formę
2 szklanki drobno startej marchewki
ok 2 i pół szkl przesianej mąki gryczanej
do osłodzenia moczone daktyle, miód, ewentualnie odrobina cukru
banan
pół szkl oleju
pół szkl mleka sojowego z dodatkiem łyżeczki sody i dwóch łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny ( powinno się spienić:) , ewentualnie łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy piernikowe - cynamon, kardamon, mielone goździki i imbir, odrobina gałki muszkatołowej
doprawiłam ciasto sporą ilością domowej kandyzowanej skórki z pomarańczy, dodatkowo do ciasta można dodać orzechy lub owoce suszone,
Krem:
tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona i wymieszana z połową puszki mleka kokosowego
Dla splendoru obsypałam jeszcze tartą czekoladą xD Ale krem jest tak pyszny że wiórki można sobie darować.

najpierw należy przesiać mąkę i wymieszać z wiórkami z marchewki  , potem oddzielnie mielimy banana z daktylami, miodem, ewentualnie cukrem, olejem przyprawami dodajemy  spienione mleko.
łączymy wszystko razem i mieszamy. Do masy dodajemy dodatki w postaci skórki pomarańczy lub orzechów etc. Ewentualnie nic też jest ok :) Pieczemy w 180C, około godziny do nielepiącego się patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz