środa, 29 listopada 2017

Wegański bezcukrowy bezglutenowy placek dyniowy z kremem matcha !





Ciasto - biszkopt na bazie aquafaby i  puree z dyni ugotowanej na parze.
Krem - kokosowy z dodatkiem herbaty matcha.
Dodatkowo w środku marmolada z bananów z agarem.

Skład:
Woda z 1 puszki ciecierzycy
łyżka, dwie octu lub soku z cytryny

3-4 łyżki mąki ziemniacznej
pół szkl oleju dowolnego
szklanka dyni ugotowanej na parze
słód w odpowiedniej ilości, u mnie kilka łyżek miodu
imbir korzeń
gałka muszkatołowa w proszku

ok 1 szkl mąki ryżowej


szklanka daktyli namoczonych przez kilka godzin, odsączonych
puszka mleka kokosowego
pół cytryny




Przygotowanie ciasta: 

Przygotowujemy pianę tak jak na biszkopt - ubijamy pianę z wody po ciecierzycy z octem. Gdy uzyskamy sztywną pianę dodajemy stopniowo wlewając olej a następnie mąkę ziemniaczaną.

Uprzednio ugotowaną dynię (najlepiej na parze) blendujemy z dodatkiem ulubionego słodu, ja dodałam ok 4 łyżki miodu. Ciasta tego nie dosalam, gdyż woda z ciecierzycy zawiera już sól.
Do tego ścieramy spora ilość imbiru - ok 2 cm oraz dwie porządne szczypty gałki muszkatołowej.
Dodajemy mąkę do masy dyniowej, dokładnie mieszamy a następnie delikatnie łączymy dyniową część z aquafabą.

Pieczemy w 180C ok godziny

Wystudzony placek kroimy na pół i przekładamy kremem, np takim:

Twardą część z puszki z mlekiem kokosowym łączymy w misce z namoczonymi przez noc daktylami, sokiem z poł. cytryny oraz 3/4 kostki tofu naturalnego. Dosypujemy płaską łyżkę matchy, ewentualnie możemy dodać dla lepszego efekt kolorystycznego odrobinę spiruliny. W celu uzyskania jaśniejszego kremu ( takiego ładniejszego i bardziej na pokaz :D) myślę że lepiej użyć syropu z agawy lub stewii, ksylitolu etc.

Blendujemy składniki kremu na gładką masę i przekładamy nią ciasto oraz dekorujemy wierzch.

DO środka wrzuciłam też banany ugotowane agarem i zblendowane, doprawione cytryną , schłodzone a następnie pocięte w paseczki. Można zastąpić dowolną galaretką lub konfiturą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz