środa, 13 stycznia 2016

Krem Makowy/ Makowiec na zimno ;)



Składniki:
2 szkl maku niebieskiego należy zalać wodą i zostawić na noc ( po napęcznieniu należy go wypłukać i odcedzić na sitku)
2 szkl daktyli bez pestek (namoczyć na noc)
1 szkl nerkowców, namoczyć na noc
1 kostka tofu naturalnego (300g)
1/3 puszki gęstej części mleka kokosowego
sok z dwóch pomarańczy z miąższem
sok z cytryny

dodatki:
100g rodzynek
100g skórki pomarańczowej - najlepiej domowa kandyzowana.


Wszystkie składniki oprócz maku  mielimy blenderem na gładziutką masę. Następnie dodajemy mak i mielimy wszystko razem jeszcze chwilę. Następnie wrzucamy  rodzynki i skórke lub inne dowolne dodatki:) Przekładamy do foremek i mrozimy przynajmniej 2 godziny,


Z podanych składników wychodzi spora ilość masy (ponad 2l). Po przygotowaniu należy ją  przełożyć do foremek. Przed podaniem zamrozić by była zwarta i zachowała formę. Samą masę bez mrożenia można użyć jako kremowy dodatek do słodkich potraw (lub po prostu do śniadaniowej do jaglanki lub owsianki), ale samodzielnie jest doskonała i przepyszna:). Mocno zamrożone makowce należy chwilkę rozmrażać przed podaniem (ok 5 min-10min).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz